De mieren (Formicidae) van Vlaanderen.

 

Inleiding


Atlas Vlaanderen

Blauwtjes

Bosmieren

Checklist

Collectie

Communicatie

Curiosa

Databank

Determinatiesleutel

Fiches

Focus op ...

Fossielen

Gynandromorfen

Koloniestichting

Laatste update

Lieveheersbeestjes

Links

Literatuur

Mierenhandel

Nieuwe soort

Nieuwe publicaties

Wenst u op de hoogte gesteld te worden van de laatste wijzigingen? Stuur ons een mailtje met uw verzoek.

Plantenluizen

Projecten

Symbiose

Taxonomen

Werkgroep

home

VERSPREIDINGSATLAS VLAANDEREN EN BELGIË

mierenatlas

In oktober 2003 is de 'Verspreidingsatlas en voorlopige Rode Lijst van de mieren van Vlaanderen' van de persen gerold. Hierin werden alle verspreidingsdata voor Vlaanderen opgenomen die momenteel beschikbaar zijn. Behalve de kaarten vind je hierin naast een algemene inleiding ook enkele gegevens van de waargenomen soorten. Om jullie een idee te geven van wat je mag verwachten, hebben wij enkele pagina's gebundeld in een pdf-bestand.

voorstelling atlas

overzicht Rode lijst

* * * * *

2012 - Verspreidingsatlas van de mieren van België.

De laatste 20 jaar werden veel Belgische gegevens van mieren bijeengebracht. Dit resulteerde in het toevoegen van meer dan 20 soorten aan de Belgische mierenfauna. Bovendien nam het aantal waarnemingen van algemene soorten exponentieel toe de laatste 10 jaar. We presenteren hier verspreidingskaarten van alle buitenshuis levende Belgische mierensoorten gebaseerd op alle records bijeengebracht tot en met 2011. Bovendien werd informatie bijeengebracht over de ecologie, waarneembaarheid en status van 76 Belgische mierensoorten in het Nederlands en het Frans. We hopen dat deze uitgebreide informatie over de Belgische mierenfauna verder faunistisch onderzoek in België zal aanmoedigen.

Interesse om de Belgische mierenatlas te kopen? De atlas werd uitgeven door de Koninklijke Belgische Vereniging voor Entomologie in samenwerking met het Belgisch Biodiversiteitsplatform en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en is te verkrijgen voor de prijs van 10 euro bij:

Secretariaat KBVE-SRBE
Vautierstraat 29
1000 Brussel
Tel.: 02 627 4321
isabelle.coppee@naturalsciences.be

De mierenatlas is ook verkrijgbaar in de Museumshop.

DEKONINCK W, IGNACE D, VANKERKHOVEN F & WEGNEZ F, 2012. - Verspreidingsatlas van de mieren van België - Atlas des fourmis de Belgique. Bulletin S.R.B.E./K.B.V.E., 148: 95-186.

zie ook Bulletin waar je de atlas kan downloaden

De gegevens van de atlas kunnen echter ook online worden geraadpleegd op www.formicidae-atlas.be ,een realisatie van het Belgian Biodiversity Platform.

 

 

* * * * *

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Wouter Dekoninck.